Tegenwoordig zijn er veel programma’s en methodes om zelf een website te maken. Je koopt een domeinnaam, schaft een hostingpakket aan en in de meeste gevallen kan je dan met een makkelijk programma zelf een website maken. Veel van die programma’s zijn echter te simpel, ze bieden niet genoeg functionaliteit.

Met WordPress zelf een website maken

wordpress website makenEr zijn tools zoals sitebuilder, die bij bijna iedere host standaard worden aangeboden. Daarmee kan je schuiven met blokken, wat knippen en plakken en je website is klaar. Maar, echt veel controle heb je niet over de website. Een website is meer dan een visueel gebeuren. Het is belangrijk dat je gebruik kan maken van allerlei extra’s, en die bieden de meeste standaard webbouw programma’s en tools niet. WordPress heel is anders.

WordPress is een content management systeem, een CMS. Het is volledig open source en dus gratis te gebruiken. Bij de meeste hostingbedrijven kan WordPress standaard worden geïnstalleerd. Terwijl je met de muis verder klikt, en de gewenste logins en een email adres invoert, waarna er een database wordt aangemaakt, terwijl WordPress voor je wordt geïnstalleerd. Het handige van WordPress is dat je overal ter wereld je website kan beheren. Zolang je een computer, een browser en een internetverbinding hebt, kan je inloggen op de WordPress. Dat doe je door achter de domeinnaam /wp-login.php te zetten. Je hebt de mogelijkheid om van alles te doen, berichten en pagina’s aan te maken, te veranderen, of te verwijderen. Foto’s te uploaden, vrijwel alles is mogelijk vanuit de WordPress backend. De frontend is trouwens de voorkant, de website zoals bezoekers deze zien. En, daarvoor zijn WordPress thema’s van belang.

Thema’s maken je website mooier

Dankzij thema’s is het erg makkelijk om je website een ander uiterlijk te geven. Er zijn talloze soorten thema’s, voor allerlei doeleinden. Zo kan je met het ene thema een prachtige foto website opzetten, met een ander thema een bedrijfswebsite, en met een ander thema een nieuws website of persoonlijke blog. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Ben je nieuwsgierig hoeveel thema’s er zijn? Een groot deel is te vinden in de WordPress repository. Kijk hier om alle gratis thema’s te bekijken op de website van WordPress.

Er zijn trouwens ook veel betaalde thema’s. In de meeste gevallen betaal je dan tussen de 20 en 60 euro per thema. In sommige gevallen is het mogelijk om lid te worden van een studio die thema’s ontwerpt. Je krijgt dan tijdens je lidmaatschap toegang tot alle thema’s die ze maken en ondersteuning als je vragen hebt. Een van de bekendere studio’s is mythemeshop.com Voor ongeveer €100,- per jaar kan je dan kiezen uit bijna 100 verschillende thema’s, met ondersteuning.

Alles is beter dankzij WordPress plugins

Thema’s maken WordPress websites mooier. Maar, plugins maken een WordPress beter. Een plugin is een extensie, een add-on. Door een plugin te installeren kan je van een gewone website een forum maken. Of een social media platform. Als je weinig weet van zoekmachine optimalisatie dan kan je ook daar een plugin voor installeren, genaamd Yoast SEO. Er zijn plugins waarmee je een contactformulier kan aanmaken of Google maps kan implementeren. En, kennis van programmeertalen heb je helemaal niet nodig.

wordpress logo
Het logo van WordPress

Het is wel handig als je bekend bent met een grafisch programma, uit de Adobe Suite, zoals Adobe Photoshop. Dan kan je zelf een logo maken voor je WordPress website. Ben je niet bekend met grafische programma’s maar wil je toch een mooi logo hebben? Dan kan je voor een bedrag van 10 tot 100 euro een grafisch ontwerper inhuren. Zoek je een zo goedkoop mogelijke ontwerper?

Kijk dan op Fiverr.com. Veel mensen die op deze website zitten, werken voor lage prijzen omdat ze in landen zoals India en Pakistan wonen. De kwaliteit is vaak redelijk tot zeer goed. Ook kan je kijken op sitedeals.nl in de sectie marktplaats, layouts. Sommige ontwerpers zijn fantastisch, terwijl ze gewoon vanuit huis werken. Helaas zijn er ook ‘ontwerpers’ die niet helemaal lijken te weten wat ze doen. Vraag daarom altijd naar hun portfolio, dan weet je wat ze kunnen.