Wie een website wilt hebben, heeft webhosting nodig. Dat kan door thuis een server neer te zetten maar in de meeste gevallen schaffen mensen een webhosting pakket aan bij een hostingbedrijf. Helaas vergissen mensen zich nogal vaak in het soort webhosting dat ze nodig hebben, en wat een hostingbedrijf wilt aanbieden.

Kwaliteit en prijs van webhosting

De meest voorkomende vorm van webhosting is shared hosting. Hierbij word een server, inclusief het IP adres, gedeeld met vele andere websites. Shared hosting is relatief goedkoop, bedragen van 20 euro per jaar voor een shared hosting pakket zijn gangbaar. Maar, er zijn ook bedrijven die er veel meer voor vragen, terwijl ze minder leveren. Het is goed daarom op de verschillen te letten.

  • Wat is de prijs voor een pakket per jaar?
  • Hoeveel schijfruimte krijg je daarvoor?
  • Is er een datalimiet en zo ja, hoeveel?
  • Is er een webcontrol panel? (cPanel, Directadmin, Plesk)
  • Hoe is de klantenservice bereikbaar?
  • Is een gratis SSL certificaat (HTTPS) inbegrepen?

Naast deze punten kan je ook op webhosting review websites kijken wat klanten vinden van een hostingbedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld op webhosters.nl en ispgids.com lezen wat andere mensen van een hostingbedrijf vinden. De informatie op dit soort review websites is echter niet volledig betrouwbaar. Sommige hostingbedrijven belonen klanten door ze een gratis domeinnaam of iets anders te geven als ze een review schrijven. En, klanten laten dan zelden een negatieve review achter.

Daarnaast hebben grote hostingbedrijven een webcare team, die zelf positieve reviews schrijven. Ook hebben hostingbedrijven vaak een partnerprogramma, waar een review website aan verdient. Ze leveren een klant die doorklikt, en verdienen daaraan geld. En, in bepaalde gevallen wordt er gewoon geadverteerd op de voorpagina, al is het voor een slecht hostingbedrijf. Vertrouw dus nooit voor de volle 100% op de informatie die dergelijke review websites verschaffen. Het kan je een idee geven of een hostingbedrijf de moeite waard is, maar staar je er niet blind op.

Verschillende soorten hosting

managed vps hostingNaast shared hosting bestaan er ook andere vormen van webhosting. Met name VPS hosting komt veel voor. Bij deze vorm van webhosting krijgt de klant een klein deel van eens server toegedeeld. In tegenstelling tot shared hosting krijg je bij VPS hosting een eigen IP adres. Daarnaast heb je geen last van de buren op de server. Als de VPS van een van je buren plotseling een overload aan bezoek krijgt, dan crasht niet de hele server, maar alleen zijn VPS.

Wie een VPS huurt, heeft veel kennis nodig van server management. Server software moet worden geüpdatet en de beveiliging moet waterdicht zijn. Bijna ieder VPS hostingbedrijf biedt daarom managed VPS hosting aan. In dit geval zorgt de host dat de software en beveiliging op orde zijn. De prijs van managed VPS hosting is echter wel een stuk duurder dan wanneer men een ‘kale’ VPS huurt. Sommige mensen huren een kale VPS en maken daarnaast gebruik van iemand die de VPS kan beheren, wat soms een stuk goedkoper is dan managed VPS hosting.

Het is ook mogelijk om een complete server te huren. Dat heet dedicated hosting. De server staat in een datacentrum en in de meeste gevallen kan je persoonlijk naar de server toe gaan om aan de server te werken. Sommige bedrijven die dedicated hosting aanbieden hebben webcams, zodat je op afstand kan zien hoe je server erbij staat. Bij dedicated hosting geldt hetzelfde als bij VPS hosting. Je kan een kale dedicated server huren, of deze laten beheren door het hostingbedrijf. Dat kost echter nogal wat, wie een managed dedicated server wilt afnemen is minimaal enkele honderden euro’s per maand kwijt. Dit soort hosting is trouwens niet bedoeld voor mensen die zelf een website maken, maar voor grote websites met erg veel bezoek.